Budai villa az erdő szélén

Van, amikor a kert a város és a természet találkozásában található, jelen esetben a hármashatár‐hegyi erdővel közvetlenül határos. Adottak voltak a nagyméretű fák, melyeket a tulajdonossal egyetértésben óvtunk az építés során. Megtartottuk emellett az épület előtti idős tiszafát is, melyből makrobonszáj került kialakításra.
Az épület ugyan modern formavilágú és anyaghasználatú, a tulajdonos, a tervezők és a kivitelezők együttműködésével mégis a hegyoldali tájba tökéletesen beleillesztve épült meg. A kert modern vonalvezetése az épülethez illeszkedik, ezt finoman lágyítja a természetközei növényalkalmazás. A kertben évelőágyások sokasága fogadja az őket szemlélőket: a virágos növények úgy lettek kiválogatva és csoportosítva, hogy formában és színben egymással harmonizáljanak – az ágyások látványa kora tavasztól késő őszig folyamatosan változik, mégis mindig van olyan növény, ami nyílik. A látványt az elültetett koros fekete fenyők egészítik ki, és a lombos és örökzöld cserjék teszik teljessé: a hortenziák nagyméretű virágaikkal, a japán juharok nyáron különleges leveleikkel, télen egyedi ágrendszerükkel, a lencse tiszafák örökzöld habitusukkal díszítenek. Az épület előtt egy szögletes gyepen át, tipegőköveken érhető el a 80 m2‐es napozóterasz és a közel 33 m2‐es, feszített víztükrű úszómedence. A terasz mögött egy természet közeli kis csobogókő található, a lépcső és támfal vonalát pedig egyedi kaspók lágyítják. A gyep szélén nagyméretű, lencse formájú tiszafákból ültetett „felhő” forma attraktívan vezeti át a tekintetet a buja növényzetre.
A telek lejtését több ponton is terméskő támfalak hidalják át. Az épület déli oldaláról a növények közti kis ösvényen juthatunk a telek felső részére. Itt még inkább az erdő közelségét tükrözi a növényhasználat. Szórtan ültetett gyümölcstermő bokrok, nagyméretű fanyarkák és somok mellett elhaladva érjük el a kert ÉNy‐i oldalán épített három kiemelt zöldségágyat, melyek kettős funkcióval bírnak: megfelelő táptalajt biztosítanak zöldségek ültetéséhez, emellett azonban a szintkülönbség áthidalásában is részt vesznek.
Az épület és a hegy közt egy épített sziklatámfal hozza létre azt a kis mikroteret, ahol az üvegfalú szauna és a kerti bútorok még az ember közelségét jelzik, a vízesés és a növényvilág azonban már ismét a természetbe simítja a látványt.
Külön hangsúlyt kapott a kert éjszakai hangulatvilágítása, mellyel a kert használata időben meghosszabbodik és a kert látványa a kivilágított Budapest képével egészül ki.
Az épület teraszán is helyet kaptak nagyméretű agyag kaspók, melyek természetes anyagukkal és színükkel, lágy vonalvezetésükkel és a beültetett növényzettel beviszik a természetet az épületbe is.A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Széchenyi EMVA

Széchenyi terv