Lake Forest Landscape

Mogyoródra és a főváros nyüzsgésétől távoli, de ahhoz mégis közeli Lake Forest Villaparkra esett a fiatal házaspár választása, amikor otthont kerestek a családalapításkor. A párt hosszú évek óta ismerjük szakmai berkekből, mert Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő, műfű telepítéssel foglalkozó cégének tulajdonosai. Fiatalosak, vagányak és lendületesek, emellett mégis van bennük valami ösztönös nyugalom – ilyennek láttuk fantáziánkban a kertet már akkor is, amikor még csak beszéltünk róla.
Az épület modern, lapostetős, ami mind vonalvezetésében, mind anyaghasználatában igazán fiatalos és trendi. A kertben is ezt az irányt követtük az elejétől kezdve.
Az épülettel együtt adott volt egy minden igényt kielégítő fedett terasz, ami helyet ad a kerti étkezőnek és a kerti ülőgarnitúrával a pihenésnek is. A család szeretett volna aktívan is kikapcsolódni a kertben, ezért szerették volna, hogy a kertben helyet kapjon egy 25 m2‐es medence, egy napozóterasz, egy kerti konyha bárpulttal és egy kerti tároló is. A régi ismertség révén szerencsére a tervezés kezdetétől együttműködtünk, így a kertkoncepcióval harmóniában, közösen találtuk meg ezeknek az építményeknek a végső helyét. Az az ő külön kérésük volt, hogy a kertben gyep helyett csak műfüvet használjunk, amit őt telepítettek.
Az előkertben helyet kapott egy műfüves bemutató terület, melyet letisztult, szögletes tiszafaágyak szegélyeznek, ezeket a hortenziasor virágai lágyítják. Az előkertben egységes növényfoltokat ültettünk például erikákból, levendulákból, madárbirsből, amikből bangiták, japán juharok, 1 koros feketefenyő és 3 koros páfrányfenyő emelkednek ki. A koros fák, mint mindig, azt a hatást keltik, mintha már az építkezést megelőző évtizedekben is ott lettek volna.
A kertbe a kiskapun át belépve a műfűvel burkolt játszórészen találjuk magunkat, itt a kicsiket trambulin, a nagyobbakat pingpongasztal szórakoztatja. Ennek szomszédságában található a medence, mellette kerti zuhannyal és egy hintaággyal. A medencetér közvetlenül kapcsolódik a kerti konyhához, ahol egy bárpult és egy kerti mosdó is található. Az építmény előtt helyezkedik el a napozóterasz.
A terasz mögött egy évelőágyást találunk, benne nagyméretű, lencse formájú tiszafákkal amőbaszerű elhelyezésben és egy szoliter gomba formájú erdeifenyővel. A növényágy mellett egy közel 100 m2‐es műfüves tér van, ami a nyírt gyep helyét és szerepét vette át: teret ad a labdajátékoknak és pihenésnek egyaránt.
A tiszafás ágyást és a műfüves területet dél felől egy határozott vonalú, modern támfal határolja, mellyel így áthidaltuk az épület és a kerítés közti enyhe szintkülönbséget. A támfal látványként is szép, emellett magasságával arra is alkalmas, hogy néha leüljenek rá, vagy nekidőlve pihenjenek. A támfal fölötti rész teljesen beültetésre került: elültettünk – az előkerthez hasonlóan – 3 koros feketefenyőt és 3 koros páfrányfenyőt; a nagy fák alatt egy‐egy liliomfa és japánjuhar, köztük elszórtan pár lencse formájú tiszafa látható. A háttérben felhőszerű foltokba ültetve hortenziák törik meg a mögöttük lévő sövény képét, és alulról az egészet a szőnyegszerű évelőágy keretezi. A műfű déli sarkánál, ahol a támfal falai közti lépcsőn feljuthatunk a felső részre, egy kis színes gumiburkolat lett elhelyezve, ezen át lehet eljutni a feketefenyők közt kifüggesztett függőágyhoz. Emellett egy kerti sportszer is helyet kapott.
Az épület déli falánál, a növényágyban és a műfűben elhelyezett tipegőkön át juthatunk a kert keleti oldalán kialakított zöldségesbe: három kiemelt zöldségágy ad helyet zöldségek és fűszerek ültetésére, emellett elültetésre került egy koros kajszibarack fa, néhány fürtös kék áfonya, málnák, szedrek, szedermálnák és köszmétebokrok. Itt találjuk a kerti tárolót és mellette egy tűzrakó helyet.
A kert igazi harmóniáját a gondos tervezés adja: az épület és az építmények formai és anyaghasználati egysége, a kert vonalvezetése, a felhasznált anyagok és növények.A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Széchenyi EMVA

Széchenyi terv