Villakert Budán

Amikor valaki egy régi épületet választ és újít fel otthonának, akkor más kihívásokkal szembesül, mint az új építésénél. Az épület pozíciója, fő irányvonalai és szintjei már a tervezés elejétől adottak. E kert tervezés során is kiemelten figyeltünk rá, hogy a klasszikus stílusú és szépen felújított ház mellé méltó módon illesszük a kertet és annak tágabb környezetét, valamint arra is, hogy a terület lejtőssége mellett a család életvitelének megfelelő, élhető tereket hozzunk létre, rézsűk és természetes hatású, terméskő támfalak által. A régi kertben sajnos nem voltak nagyméretű fák, a megbízó kérésére megtartottunk viszont két nagy fügebokrot, így a kert egyes részeit ezekhez kellett igazítani.
Az épület klasszikus vonalaihoz igazodva, a bejárati járda két oldalára szimmetrikusan ültetett tojásdad formájú tiszafák, az épület elé tervezett két koros, oszlopos tiszafa és a gömb puszpángok olyanok, mintha korábbi korokból maradtak volna a kertben. Ahogy az itt lévő számos hortenzia is a régi korokat idézi. A hegyvidék növényvilágához igazodva az előkertbe koros kislevelű hársak kerültek elültetésre. A tulajdonos egy lejtős kocsilehajtón át jut le a garázsba, efölött zöldtető kapott helyet évelőkkel, benne szoliter fenyőbokrokkal.
Az épületet a bejárati oldalon egy süttői mészkő lépcsőn és járdán át tudjuk megkerülni, a tetőkert oldalán pedig a buja és változatos növényzet közt hagyott ösvényen. Az épület mögött is azonos anyagú járda és terasz biztosítja a ház és a kert kapcsolatát: a reggeliző terasz a nyári reggelek pompás helyszíne, az étkezőterasz pedig a hétvégi összejöveteleké.
A burkolatokhoz egy vízszintes nyírt gyep csatlakozik, együtt a belső életteret megnyitva, kiváló teret adnak akár a mindennapi pihenésnek és kikapcsolódásnak, akár az évi nagyobb családi összejöveteleknek. Az épület mögött nemcsak a kerti tér nyílik meg, hanem a kilátás is a fővárosra.
Az épület falára klasszikus módon hortenziák, rózsák és klemátiszok futnak fel, ezzel lágyítva a falakat. A gyep két végébe egy nagyméretű örökzöld liliomfát és egy többtörzsű változékonylevelű illatcserjét ültettünk.
A vízszintes felület alatt egy erős lejtővel hidaltuk át a jelentős szintkülönbséget úgy, hogy az alsó terült is közel vízszintes lehessen. A gyep mindössze 2 méter széles sávban mintegy kapuként köti össze a fenti és a lenti életteret. Ha nem akarunk a lejtős gyepen leszaladni, akkor választhatjuk a kert két szélén a terméskő tömbökből épült lépcsőt vagy a lazább vonalvezetésű lépcső - tipegő együttest is. A rézsűn lévő buja évelőágyásban több tojásdad tiszafa utal szintén mint mementó a régi időkre.
A kert alsó részében számos gyümölcsfát és bogyós gyümölcsű bokrot láthatunk. A kert szélén pedig kiemelt zöldségágyak adnak helyet fűszer- és zöldségnövények neveléséhez, szépen beleillesztve a lejtős terepbe. Itt kapott helyet egy komposztáló, egy tűzrakó hely és egy tárló is.
A kert növényvilágának alapját a számtalan virágos évelő adja, amik közt az év szinte minden szakaszában láthatunk egy‐egy éppen nyíló fajtát. Az évelőágyakat illatos virágú cserjék és bokorfák egészítik ki. A kerítés mentén a szomszédok tekintetét buja bambuszsövény zárja el, melyet az ültetés előtt telepített gyökérgátló fólia tart a neki szánt sávban.A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Széchenyi EMVA

Széchenyi terv